Η ιστορία του νυφικού

Η ιστορία του νυφικού ξεκινάει από τα χρόνια του Μεσαίωνα όπου το νυφικό αντιπροσώπευε την κοινωνική θέση των οικογενειών του ζευγαριού(και ειδικότερα της νύφης) και κατά συνέπεια την οικονομική τους ευχέρεια και όχι τις ίδιες τις νύφες. Έτσι, οι κοπέλες από πλούσιες οικογένειες επέλεγαν για τα νυφικά τους ακριβά και μοναδικά υφάσματα με έντονα χρώματα, ενώ οι κοπέλες που κατάγονταν από φτωχές οικογένειες φορούσαν το καλό τους φόρεμα.

Βέβαια ακόμα και τότε, όπως και σήμερα, τα νυφικά σχέδια βασίζονταν στην μόδα της εκάστοτε εποχής. Κάνοντας λοιπόν μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, βλέπουμε ότι το 1920 τα νυφικά ήταν κοντά στο μπροστινό μέρος με μακρύτερη ουρά στο πίσω μέρος και τα φορούσαν με πέπλο σε κλοσέ γραμμή, ενώ στα τέλη του 1940 τα νυφικά ήταν με φουσκωτή φούστα και σε βικτωριανό στυλ. Φτάνοντας στο 1559 συναντάμε το πρώτο λευκό νυφικό, το οποίο φόρεσε η βασίλισσα της Σκωτίας, Μαίρη, όταν παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο Δελφίνο Φραγκίσκο της Γαλλίας, αν και ηπρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση πριγκίπισσας με λευκό νυφικό σε γαμήλια τελετή είναι η Philippa της Αγγλίας. Παρόλα αυτά, το λευκό νυφικό γίνεται πιο δημοφιλές το 1840, με το γάμο της βασίλισσας Βικτώριας και του Αλβέρτο του Σαξ-Κόμπουργκ, όπου η Βικτώρια φορούσε ένα λευκό φόρεμα θέλοντας να ενσωματώσει κάποια δαντέλα που της είχε χαριστεί ως δώρο. Το επίσημο πορτρέτο του γάμου τους δημοσιεύθηκε ευρέως, με αποτέλεσμα πολλές άλλες νύφες να επιλέγουν λευκό νυφικόόπως η βασίλισσα.

Έτσι, η παράδοση του λευκού νυφικού καθιερώθηκε συμβολίζοντας την αγνότητα και την παρθενία, και συνεχίζεται έως και τις μέρες μας, αν και σήμερα θεωρείται απλώς η παραδοσιακή επιλογή για γάμους.

 

Πηγή: wikipedia